Home

Poem-8 A Slumber Did My Spirit Seal, 9th-Eng

Updated on 28/06/2026  

*8. A Slumber Did My Spirit Seal (William Wordsworth)*

*1. Who is the poet of this poem?*

Ans. William Wordsworth

*2. What can’t the poet feel now?*

Ans. Human fears

*3. What has happened to the poet’s beloved?*

Ans. She is dead

*4. What does the poet’s beloved move with?*

Ans. With rocks, stones and trees

*5. Has the poet’s beloved any motion now?*

Ans. No

*6. Why can’t she hear or see?*

Ans. Because she is dead

7. What does "A slumber did my spirit seal" mean? 

Ans. It means a deep sleep 

8. How is she rolled round in earth’s daily course?

Ans. She has become part of the earth's natural rotation, moving with rocks, stones, and trees. 

9. What is the mental state of the poet?

Ans. He is in a deep shock

10. What  sealed the poet’s spirit?

Ans. A slumber

 

Textual Questions

*1. What is Wordsworth referring to in the phrase 'the touch of earthly years'?*

Ans. It means that the time is measured on the earth by months, years and seasons. His beloved is dead. She will not feel 'the touch of the earthy years.' 

*2. Explain the line 'She seemed a thing that could not feel.'*

Ans. The poet says that his beloved is dead. She is incapable of participating in world activities. She will not feel the worldly affairs.

*3. What is the central idea of the poem 'A Slumber Did my Spirit Seal.'*

Ans. The poet is very sad at the death of his beloved. She has lost all her motion and strength. Time will have no effect on her.