Updated on 28/06/2026
*6. No Men Are Foreign (James Kirkup)*
*1. Who is the poet of this poem?*
Ans. James Kirkup
*2. What message does the poet convey?*
Ans. The poet conveys the message of brotherhood.
*3. Who misguides us sometimes?*
Ans. Anti-social elements
*4. Who is aware of the sun, air and water?*
Ans. All human beings
*5. What are all men fed by?*
Ans. By peaceful harvests
*6. Which thing is common in every country?*
Ans. Life is common in every country.
7.What happens when we hate our brothers?
Ans. We dispossess, betray and condemn ourselves
8. What do you mean by war’s long winter?
Ans. Painful days of long winter.
9. What is common in every country?
Ans. Life is common in every country.
*10. According to the poet, how do we pollute our own earth?
Ans. By hating others and fighting wars (hells of fire and dust).
*11. Whose hands are "ours" and whose lines do we read according to the poem?
Ans. The hands and lines belong to people of other countries (labourers), which are just like ours.
Textual Questions
*1. Beneath all uniforms…..’ What uniforms do you think the poet is speaking about?*
Ans. The poet suggests that all people on earth are the same as they breathe, wake, sleep, hate, love and labour. The importance of the sun, air and water is equal for everyone.
*2. How does the poet suggest that all people on earth are the same?*
Ans. The poet suggests that all people on earth are the same as all of us breathe and live in the same way. When we will die, we will be buried under the same earth. All share the air, water and warmth of the sun equally to survive. Each one of us prospers at the time of peace and suffers when there is war.
*3. How does the poet show that no men are strange or foreign?*
Ans. The poet says that men from other countries have the same requirements as we. They enjoy the same sunlight, breathe the same air and drink the same water. People who live in a different country are just like us. They are not strange.
*4. How does the poet show that no countries are strange or foreign?*
Ans. The poet proves it with the help of nature. Everyone shares the same sun, earth and air. People who live in a different country are just like us. They are not strange in any manner.
*5. What is the central idea of the poem ‘No Men Are Foreign’?*
Ans. The Poem ‘No Men are Foreign’ is about all human beings. The poet tells us that all human beings on earth need sun, air, water and clothes. All walk on the land. All are fed by the harvest and after death; all are buried in the same land.